Biatlon na Slovensku


1/ Biatlon na Slovensku
Úvod
a/ Čo je biatlon: - biatlon je šport, ktorý kombinuje beh na lyžiach so streľbou na cieľ.
Vo svojich príbuzných podobách kombinuje ďalšie formy pohybu so streľbou. Na Slovensku je najrozšírenejší letný biatlon, ktorý je kombináciou cezpoľného behu a streľby.
Okrem toho sú známe ďalšie formy ako : beh na kolieskových lyžiach, resp. korčuliach a streľba, horské bicykle a streľba, beh na lyžiach alebo cezpoľný beh a lukostreľba, aj beh na snežniciach a streľba.
b/ Druhy pretekov:
Vytrvalostné preteky: - sú preteky jednotlivcov s najdlhšími traťami, s príslušným počtom streleckých položiek, určených pre tú, ktorú kategóriu. Vytrvalostné preteky sú špecifické tým, že sú jediným druhom biatlonových pretekov, v ktorých sa nezasiahnutie terča trestá časovou prirážkou.
Rýchlostné preteky : - sú preteky jednotlivcov s najkratšími traťami, s najviac dvomi streleckými položkami. Nezasiahnutie terča sa trestá odbehnutím trestného kola.
Stíhacie preteky: - sú to preteky jednotlivcov. Pretekári štartujú v poradí, v akom skončili v kvalifikačných pretekoch, ktorými sú rýchlostné, ale môžu byť aj vytrvalostné preteky. Prvý pretekár má čas štartu 0.00, čas štartu ďalších pretekárov určuje odstup od víťaza v kvalifikačných pretekoch zaokrúhlený na celé sekundy. Pretekár, ktorý dobehne do cieľa prvý je víťazom pretekov. Preteky sú veľmi dynamické a divácky zaujímavé. Dĺžky tratí sú medzi traťami v pretekoch s hromadným štartom a rýchlostnými pretekmi - v našich podmienkach sú u väčšiny kategórií totožné s traťami v rýchlostných pretekoch. Počet pretekárov je podmienený počtom stavov na strelnici. Za nezasiahnutý terč beží pretekár trestné kolo.
Preteky s hromadným štartom: - sú najnovším druhom pretekov. Typickým znakom, ktorý určuje aj názov pretekov je hromadný štart všetkých štartujúcich pretekárov v kategórii v jednom čase. Prvý v cieli je víťazom. Dĺžkou tratí sa preteky s hromadným štartom zaraďujú na druhé miesto po vytrvalostných pretekoch. Sú dynamické a divácky zaujímavé. Počet pretekárov je podmienený počtom stavov na strelnici. Za nezasiahnutý terč beží pretekár trestné kolo.
Preteky štafiet: - sú klasickým druhom biatlonových pretekov. Štafety sú zložené z troch, resp. štyroch členov, z ktorých každý absolvuje svoju trať a predpísané strelecké položky v poradí, v akom je určený trénerom. Prvobežci štartujú naraz. Pretekár na poslednom úseku, ktorý prebehne prvý cieľom určuje víťaznú štafetu. Úspech štafety závisí od vyrovnanosti všetkých členov štafety. Za nezasiahnutý terč beží pretekár trestné kolo.
 
Z histórie slovenského biatlonu
 
a/ Vývoj biatlonu: - jaskynné kresby boli nájdené v Nórsku asi v období pred 5000 rokmi, dali nám najskoršie záznamy z lyžovania a nosenia zbrane na poľovanie alebo zápasenie.
Prvé historické záznamy biatlonových pretekov sa nachádzali v mieste blízko Švédsko-Nórskych hraníc v roku 1767, medzi pohraničnou armádou týchto dvoch krajín. Všeobecný vývoj v biatlone pokračoval priamo, poľovanie a vojnový stav do času keď došlo ku športovej demonštrácii sa prvé ZOH v roku 1924 Chamonix vo Francúzsku niesli pod menom vojenská hliadka. Od vtedy biatlon prešiel dramatickými zmenami. Na ZOH v Squaw Valley (USA) a definovanie biatlonovej zbrane (malorážky - 22 palcový kaliber) sa biatlon dostal až v roku 1978. Ženské preteky v biatlone sa stali olympijskou disciplínov až od r. 1992 (Francúsko - Albertville).
Biatlon na Slovensku ako vojenské cvičenie bol už na hrách v roku 1924 a aj v rokoch 1928, 1936 a 1948 mohli diváci vidieť túto disciplínu ako demonštračný šport. Medzinárodná biatlonová únia (IBU) vznikla až v roku 1948 a od roku 1958 prebiehajú majstrovstvá sveta. Po druhej svetovej vojne biatlon vyškrtli pre antimilitaristické nálady. Do olympijského „kolotoča“ sa vrátil v Sqauw Valley (1960).
 
b/ Biatlon v súčasnosti : - je najúspešnejším slovenským zimným športom, a vďaka dosiahnutým výsledkom svojich športovcov, ako aj organizovaniu vrcholných biatlonistických podujatí, sa stal pojmom na slovenskom športovom nebi. Vzhľadom k náhlemu nárastu propagácie biatlonu by sa mohlo zdať že je to nové športové odvetvie, ktoré sa u nás rozvíja len v posledných niekoľkých rokoch. Nie všetci však vedia, že biatlon sa u nás rozvíjal od konca štyridsiatych rokov. Ťažko by ste ho však hľadali v kronikách a novinových výsledkoch pod týmto názvom. V bývalom Československu sa biatlon skrýval za názvom Sokolovské preteky brannej zdatnosti a letný biatlon mal pomenovanie Dukelské preteky brannej zdatnosti. Obidve tieto obľúbené masové disciplíny, ktorých sa zúčastňovalo množstvo pretekárov vo všetkých vekových kategóriách, zastrešovali masovo-branné športy Zväzarmu.
c/ Biatlon na Slovensku po nežnej revolúcii: - došlo k zrušeniu Zväzarmu, ktorého nástupníckou organizáciou sa stalo Združenie technických a športových činností SR. Jedným zo sedemnástich zakladajúcich členských zväzov tohto združenia sa stal Slovenský zväz biatlonu, ustanovený 16. júna 1990.
Slovenský zväz biatlonu je členskou federáciou Mezdinárodnej únie biatlonu
(IBU), ktorá zastrešuje biatlon v celosvetovom merítku.
d/ Úspechy slovenského biatlonu: - väčšina úspechov sú staršieho dátumu. Na ZOH 1980 v Lake Placid (USA) obsadil Peter Zelinka 6. miesto. Alena Fusková obsadila 4. a 5. miesto na Majstrovstvách sveta žien v biatlone v rokoch 1984 a 1985.                                                          
Na tieto úspechy nadviazali „novodobé“ slovenské biatlonistky po vzniku samostatnej Slovenskej republiky.
 
                                                                                                                      
Datei:Martina Halinarova Ostersund 2008.jpg
Zásluhou jediného olympijského bodu za 6.miesto Martiny Jašicovej - Schwarzbacherovej a 12. miesto Sone Mihokovej sa biatlon stal najúspešnejším športom na ZOH 1994 v nórskom Lillehamri.
Martina pochádza z Dolného Kubína a jej matka Elena Jašicová, rod. Podstrelená pochádza z našej hornooravskej  dedinky Breza.
Slovenský biatlon svoju pozíciu potvrdil aj na ZOH 1998 v Nagane, kde 4. miesto obsadila Soňa Mihoková, 7. miesto Martina Schwarzbacherová a 9. miesto Anna Murínová. Tri Slovenky v prvej desiatke. Štafeta po dramatickom boji obsadila 4. miesto a biatlon získal pre Slovensko šesť olympijských bodov.
Významné postavenie v príprave reprezentantov zaujíma Klub biatlonu Osrblie, ktorého biatlonový areál sa stal jedným z najlepších svojho druhu vo svete, a okrem domácich súťaží, je pravidelne miestom konania vrcholných medzinárodných podujatí v biatlone. Ďalšími aktívnymi klubmi, ktoré sa zameriavajú hlavne na výchovu biatlonistickej mládeže a organizovanie súťaží sú kluby biatlonu vo Vyhniach, v Širokom, v Predajnej, na Čiernom Balogu, ale aj v Lúčnici nad Žitavou či v Liptovskom Hrádku. V rámci zväzu pracuje Stredisko biatlonu SZB v Osrblí, a Centrá talentovanej mládeže v troch kluboch.
Zväz poriada súťaže v letnom aj v zimnom biatlone. Ich najvyššími formami sú preteky Slovenského pohára s celorepublikovou pôsobnosťou a vyvrcholením v každej sezóne bývajú Majstrovstvá Slovenska. Všetky oficiálne súťaže sú organizované pre vekové kategórie od 10 rokov vyššie. V rámci zväzu je ustanovených 6 žiackych kategórií - tri dievčenské a tri chlapčenské, štyri dorastenecké kategórie, dve juniorské a päť seniorských kategórií.
Celkove sa jednotlivých podujatí Slovenského pohára sa zúčastňuje 150 - 200 pretekárov v zime aj v lete .
Sídlom Slovenského zväzu biatlonu je od roku 1993 Banská Bystrica.
V roku 2008 má Slovenský zväz biatlonu 45 klubov. V roku 2009 sa Slovenský zväz rozširuje o nový Klub biatlonu Breza.