Zimná sezóna 2010


ZIMA 2009/2010 - predprípravu sme zahájili už 1. októbra 2009 jesenným výberovým pretekom pretekárov z ročníkov 2000 až 2003.

Do prípravného družstva biatlonu postúpili Michal Sitárik (2002) (724 m zabehol za 3:38), Michael Matejčík (2003) a Adam Náčin (2003), Barbora Borovčíková (2002) (724 m zabehla za 3:51)  a Diana Matysová (2002).

Do družstva MŽ postúpil Rastislav Urbaník (1998) s časom na trati (5 x 362) = 1810 m, 6:38) a Nikoleta Vraňáková (1998) Pretekári: Patrik Kormaňák, Klaudia Joštiaková, Michaela Maxová, Juraj Maxa, Rastislav Urbaník, Tomáš Kubas,  Nikola Kormaňáková a Júlia Baláková svoju pozíciu v pretekárskom družstve potvrdili.

 

I. časť zimnej prípravy na pretekárske obdobie ZIMA 2010 klub zavŕšil I. zimným sústredením vo Vysokých Tatrách v dňoch 17. až 23. decembra. Sústredenia zameraného na nácvik klasickej a voľnej bežeckej techniky a na streleckú prípravu sa zúčastnilo17 našich členov, pod odborným dohľadom trénerov. Trénersky nám na celej akcii vypomáhali Anton Náčin a posledné dva dni aj Mgr. Ľubica Kubasová a Mgr. Adriána Kormaňáková.

Podmienky pre zaradenie do pretekárskeho družstva v sezóne ZIMA 2010 splnili Júlia Baláková, Nikolka Kormaňáková, Tomáš Kubas, Juraj Maxa, Michaela Maxová, Klaudia Joštiaková, Nikola Kubasová a Patrik Kormaňák 

Pripravenosť našich pretekárov sa ukázala už v I. kole kvalifikačných pretekov na I. M-SR 2010 v biatlone 16.-17. januára  2010 v Osrblí, keď  Tomáš Kubas vo vytrvalostnom preteku na trati dlhej 3 km nedal svojim súperom žiadnu šancu a zvíťazil so 17 sek. náskokom a na druhý deň v rýchlostnom preteku na trati dlhej 2 km s 5 sek náskokom. Michaela Maxová obsadila po dobrej streľbe nádherné  6. miesto a Júlia Baláková v kategórii 10-11. roč. obsadila pekné 7. miesto.

 

                                          

Foto: z ľava Tomáš Kubas(1999), Mgr. Anton Matejčík – tréner, Juraj Maxa ml.(1998), Juraj Maxa st. - tréner streľby, Patrik Kormaňák(1996), Klaudia Joštiaková (1996), za ňou Nikola Kubasová (1996), Michaela Maxová (1997), Nikola Kormaňáková (1999), Júlia Baláková (2000) a za nimi Anton Náčin 

Úspechy dosahujeme  aj v bežeckom lyžovaní, keď v dňoch 23.-24. januára sa na Skalke pri Kremnici v I. a III. kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach sa naši pretekári medzi slovenskou špičkou nestratili, keď  Tomáš Kubas na trati dlhej 2 km po oba dni s prevahou vyhral. Postup na M-SR okrem Tomáša si vybojovala aj súrodenecká dvojica z Rabče Michaela Maxová (1997)Juraj Maxa (1998), keď získali II. výkonnostné triedy a Nikola Kormaňáková (1999) a  Júlia Baláková (2000-talent) III.VT.

30. januára 2010 sa  v Osrblí uskutočnili  I. M-SR v biatlone, kde Tomáš Kubas vo vytrvalostnom behu na 3 km porazil svojich konkurentov a s 51 sek. náskokom vyhral a tak  v histórii brezanského biatlonu z M-SR  doniesol do Brezy prvú zlatú medailu a prvý titul majstra Slovenska v zimnom biatlone.

31. januára sa uskutočnilo II. kval. kolo na II. M-SR v rýchlostnom preteku, kde si postup  okrem Tomáša vybojovala aj Júlia Baláková a Michaela Maxová.

Foto: - v strede prvý „Majster Slovenska v zimnom biatlone" v Breze Tomáš Kubas s diplomom a zlatou medailou, vľavo Jurko Maxa a tréner streľby Volček Anton, vpravo tréner biatlonu Mgr.Anton Matejčík, Júlia Baláková, Klaudia Joštiaková a Michaela Maxová 

 

 Výkonnosť našich pretekárov v sezóne ZIMA 2010 prudko  rastie, čo dokazujú aj výsledky na I. M-SR v behoch na lyžiach 6. februára 2010 na Králikoch, keď Tomáš Kubas (1999) v rýchlostných pretekoch na 2 km získal ďalší titul „ Majstra Slovenska“. Júlia Baláková (2000) si 5. miestom vybojovala najvyššiu I. VT, Nikolka Kormaňáková (1999) získala II. VT a súrodenci Jurko a Michaela Maxovci si vybojovali  III.VT.

 

Foto z ľava: Tomáš Kubas („Majster Slovenska“), Dávid Sitárik, Michaela Maxová, vpredu z ľava Nikolka Kormaňáková a Julinka Baláková.

 

 

Medzinárodná zimná olympiáda 2010 (Zimná Kalokagatia)  v behoch na lyžiach a v biatlone (Mlynky10-11. februára ) – tejto vrcholovej súťaži žiakov základných škôl sa potvrdili vynikajúcu formu našich mladých športovcov, keď Tomáš Kubas si v behoch na lyžiach vybojoval striebornú medailu, a vo vytrvalostnom biatlonovom behu na 3 km získal titul "Majster Slovenska základných škôl". Juraj Maxa si v behoch na lyžiach  na 3. km trati vybojoval prvú medailu s bronzovým leskom. Júlia Baláková vybojovala pekné 7. miesto, Michaela Maxová 10. miestoV behu na lyžiach voľnou technikou sa darilo aj našim dievčatám  Michaela Maxová obsadila 4. miesto a Klaudia Joštiaková 5. miesto. Patrik Kormaňák po výbornom zvládnutí voľnej techniky sa zaradil medzi najlepšiu slovenskú biatlonovú špičku a  získal vytúženú III. výkonnostnú triedu, čím si zabezpečil aj on postup na II. M-SR v zimnom biatlone 2010.                                

Foto: zľava - Patrik Kormaňák, Michaela Maxová, Klaudia Joštiaková, Mgr. Ľubica Kubasová, Júlia Baláková, Juraj Maxa ml., Tomáš Kubas.

 

 Na II. M-SR v zimnom biatlone 20.-21. februára 2010 pretekári z nášho klubu žali opäť úspechy, keď nás v sobotu Tomáš Kubas opäť prekvapil  ďalším titulom „Majstra Slovenska“ ku ktorému v nedeľu pridal striebro. K slovenským TOP biatlonistkám sa pomaly ale isto prediera aj Júlia Baláková, ktoré medzi o rok staršími pretekárkami s II. VT obsadzuje  5. miesto. Nesklamali ani súrodenci Maxovci a hlavne Patrik Kormaňák, ktorý si po prvý krát vo svojej kariere vybojoval v zimnom biatlone II. VT.

Foto z ľava vzadu : Juraj Maxa, Mgr. Ľubka Kubasová, vpredu Patrik Kormaňák, Michaela Maxová, Nikola Kormaňáková, Júlia Baláková, Anton Volček 

 

 II. zimné týždenné februárové prázdninové sústredenie 2010 na Skalke sme zavŕšili úspešným vystúpením na VI. kole SP v behu na lyžiach na Králikoch. V tíme sme privítali aj troch nováčikov: Michaela Matejčíka (2003), Michala Sitárika (2002) a Petru Durčákovú (1999). Na záver sústredenia sa brezanskí biatlonisti zúčastnili VI. kola SP na Králikoch, kde Tomáš Kubas(1999) na trati 2 km klasickým spôsobom opäť zvíťazil. Do TOP desiatky sa prebojovali Juraj Maxa, Michaela Maxová, Júlia Baláková, Nikola Kormaňáková a Patrik Kormaňák. Po prvý krát pretekal aj Miško Sitárik a ako najmladší pretekár si z debutného preteku odniesol  svoj prvý pamätný diplom.

Foto: hore zľava - Tomáš Kubas, Mgr. Ľubica Kubasová, Mgr. Ľuboš Volček, Anton Volček - tréner streľby, Mgr. Danka Matejčíková, Gabriel Balák, Mgr. Silvia Baláková, Mgr. Anton Matejčík-tréner biatlonu. Dolu zľava - Nikola Kubasová, Petra Durčáková, Michaela Maxová, Júlia Baláková, Michael Matejčík, Michal Sitárik a vpredu sedí Jurko Maxa ml. - takto spoločne fandili našim hokejistom.

 

 Na záver sezóny v bežeckom lyžovaní 2010 na  SKALKE  pri Kremnici sa 7. marca 2010 uskutočnili II. Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach. Titul "Majster Slovenska" si na trati 2 km klasickým spôsobom  vybojoval Tomáš Kubas. Ďalšie výsledky: Júlia Baláková 8. miesto, Nikola Kormaňáková 10. miesto, Juraj Maxa 12. miesto, Michaela Maxová získala za svoj výkon II. VT a obsadila 6. miesto. Vo svojich druhých pretekoch sa nestratil ani náš najmladší člen Michal Sitárik (roč. 2002) a skončil na 15. mieste.