Sezóna LETO 2019


Beh na Brabírku

 Dňa 28.apríla 2019 sa v susednej obci Lokca konali bežecké preteky - Beh na Rozhľadňu Brabírka. Náš klub mal bohaté zastúpenie v organizačnom výbore a na trati hájila naše farby štvorica pretekárov. Trať bola dlhá síce len 4,6 km ale mala prevýšenie až 300 m. Za neustáleho dažďa sa na blatistej trati najlepším výkonom prezentoval Patrik Rehák z Trstenej pred Máriom Košútom z Vavrečky a Martinom Rusinom z Námestova. Náš Róbert Judiak skončil spomedzi všetkých 58 pretekárov na 4.mieste ale vo svojej kategórii Dorastencov bol však najlepší. V rovnakej kategórii skončil Benjamín Belicaj na 3.mieste (celkovo 13.miesto). Druhý spomedzi našich bol Marek Voška, ktorý celkovo dobehol na siedmom mieste ale v kategórii Muži II (40-49r.) obsadil 2.miesto. V kategórii Muži III. (50-59r.) vybojoval Juraj Maxa 3.miesto. Najrýchlejšou ženou bola Miroslava Babinská z Babína pred Jarmilou Kakusovou zo Zákamenného. Najstarším pretekárom bol 66 ročný Jiří Malinka zo Zákamenného a najmladším účastníkom iba 8 ročný Ján Buc z Vavrečky. Žiaci absolvovali skrátenú 3 kilometrovú trať s prevýšením 200 metrov a najlepšie si počínala dvojica z Vavrečky - 1. Martin Buc a 2. Roman Šarman. Najlepšou žiačkou bola iba 10 ročná Viktória Kozáková z Lokce. Výsledky (stiahni tu). Bohatú fotogalériu z pretekov od autora Milana Čierneho nájdete na tomto odkaze. Veľké poďakovanie patrí organizačnému výboru pod vedením Mareka Vošku, Jána Sochu a OZ Beskydy bez hraníc. Preteky boli ako úvodné kolo započítavané do novovzniknutej Oravskej bežeckej ligy - www.obl.sk

I.kolo SP v kros duatlone

Dňa 1.mája 2019 sa v Rajci uskutočnilo prvé kolo Slovenského pohára v kros duatlone. Náš klub reprezentovala dvojica pretekárov - Marek Voška a Róbert Judiak. Marek v kategórii 40-49 ročných mužov podal veľmi dobrý výkon a napokon obsadil konečné 3.miesto spomedzi 18 štartujúcich. Ešte len 15 ročný Róbert Judiak štartoval v kategórii juniorov a svojim súperom nedal žiadnu šancu a zvíťazil s náskokom 1:49 min. Veľmi dobrým výkonom sa prezentoval aj Mário Košút z TT Vavrečka, ktorý skončil celkovo druhý ale spomedzi Slovákov bol najlepší a vyhral hlavnú mužskú kategóriu. Výsledky (stiahni tu).

Rabčiansky okruh

 Dňa 4.mája 2019 sa v obci Rabča uskutočnili bežecké preteky pod názvom Rabčiansky okruh. Na štart 11 kilometrovej trate sa postavilo 88 súťažiacich. Náš klub reprezentovalo 5 pretekárov. Najlepší výsledok dosiahol Marek Voška, ktorý skončil celkovo na 6.mieste a hneď za ním finišoval Róbert Judiak. Výsledky (stiahni tu). Foto - účastníci Rabčianskeho okruhu - autor V.Briš

 

 

Pozvánka na Majstrovstvá Slovenska v kros duatlone

 Dňa 9.júna.2019 usporiada náš klub v spolupráci s OŠK Breza a Echo Breza Majstrovstvá Slovenska v kros duatlone. Prihlášky pre registrovaných pretekárov STÚ len cez portál www.triathlon.sk . Neregistrovaní pretekári emailom na duatlonbreza@gmail.com . Prezentácia začína od 09:45 hod. a štart všetkých kategórií je naplánovaný na 11:00 hod.

Tešíme sa na Vašu účasť. Viac info u p. Peter Sitárik 0915 875 857. Propozície (stiahni tu). UPOZORNENIE:  pri štarte osoby mladšej ako 18 rokov bude vyžadovaný písomný súhlas jej zákonného zástupcu s účasťou na pretekoch - tento súhlas tvorí prílohu propozícií.

 

Beh ulicami mesta Námestovo

 Dňa 18.mája 2019 sa v našom okresnom meste konal 2.ročník behu ulicami Námestova. Hlavné trate 5 alebo 10 km absolvovalo dohromady 150 pretekárov. Náš klub reprezentovali 4 pretekári. Najlepší výsledok v celkovom poradí na trati 10 km dosiahol ešte len 16 ročný Robko Judiak, ktorý skončil na 9.mieste, ale vo svojej kategórii dorastencov bol najlepší. V tejto kategórii naši pretekári obsadili prvé tri miesta keď za Robkom skončili Benjamín Belicaj a Samuel Florek. V kategórii "Muži 3 (50-59 r.)" vybojoval Peter Sitárik pekné 4.miesto. Kompletné výsledky pre obe trate 5 a 10km (stiahni tu). Priebežné bodovanie Oravskej bežeckej ligy (stiahni tu). Foto: Tím organizátorov BUM Námestovo - (autor J.Jankuliak)

 

I.kolo Viessmann pohára v letnom biatlone pre kategórie žiakov

 V dňoch 1. a 2.júna 2019 sa v Brezovici na Orave uskutočnili úvodné preteky Slovenského pohára v letnom biatlone. Súťažili iba žiacke kategórie. Náš klub tentokrát reprezentoval iba Sebastián Belicaj zo Zákamenného. Aj napriek nedoliečenému ochoreniu sa chcel popasovať so svojimi súpermi o čo najlepší výsledok. V sobotu absolvoval rýchlostné preteky v ktorých minul až 5 terčov a keď k tomu vďaka chorobe pridal na svoje pomery slabý beh tak to stačilo na konečné 15. miesto v kategórii 14-15 ročných žiakov. Výsledky sobota (stiahni tu). Po skončení pretekov organizátori spestrili deťom program ešte aj zmiešanými štafetami do ktorých sa však už Sebastián nezapojil - výsledky (stiahni tu).

V nedeľu 2.júna boli na programe preteky obratnosti v biatlone. Sebastián sa vzhľadom na svoj zdravotný stav pretekov nezúčastnil. Výsledky nedeľa (stiahni tu). Foto: č. 15 Sebastián Belicaj na trati (autor KB Breza)

 

I. kolo Viessmann pohára v LB absolvovali už aj kategórie dorastu a dospelých

 V dňoch 8.-9.júna 2019 sa v NBC Osrblie, konalo úvodné kolo letného biatlonu pre dorastencov a dospelých. Náš klub túto sezónu nemá v týchto kategóriách žiadne zastúpenie, nakoľko Benjamín Belicaj už reprezentuje klub ŠKP Banská Bystrica. Aj napriek tomu nám a Oravskému regiónu robia naďalej dobré meno naše odchovankyne vo farbách ŽP Šport Podbrezová. V sobotných rýchlostných pretekoch si v kategórii Junioriek (20-22 rokov) skvele počínali sestry Remeňové, keď Zuzana vďaka lepšej streľbe (1,1) zvíťazila pred Máriou ktorá netrafila až 4 terče (1,3). V kategórii 17-19 ročných dorasteniek Anežka Smarkoňová minula len jeden terč a to ju vynieslo na konečné 3.miesto - vrovnakej kategórii obsadila jej sestra Eliška 14.miesto. Benjamín Belicaj v kategórii 17-19 ročných dorastencov obsadil 13.miesto. Výsledky sobota (stiahni tu).

V nedeľu sa súťažilo v pretekoch s hromadným štartom. V juniorkách opäť predviedli skvelý výkon v behu aj na strelnici sestry Remeňové. Tentokrát mala presnejšiu mušku Mária ktorá minula iba jeden terč (1,0,0,0) a dobehla si tak pre víťazstvo. Zuzana netrafila dva terče (0,0,0,2) a skončila so stratou ôsmych sekúnd druhá. V dorastenkách skončila Anežka Smarkoňová na 6.mieste a Eliška Smarkoňová na 14.mieste. Benjamín Belicaj obsadil rovnako ako včera 13.miesto. Výsledky nedeľa (stiahni tu). Foto: zľava Zuzana a Mária Remeňové (autor ŽP Šport Podbrezová)

 

Majstrovstvá Slovenska v kros duatlone

 Dňa 9.júna 2019 náš klub v spolupráci s OŠK Breza a Echo Breza usporiadal ďalší ročník Hornooravského kros duatlonu. V jeho rámci sa súťažilo o tituly majstrov Slovenska v kros duatlone pre rok 2019. Za krásneho počasia sa na štart pretekov postavilo 61 pretekárov. Hlavná trať sa skladala zo 6 km behu - 26 km na biku a záverečného 3 km behu. Úvodné dve bežecké kolá zvládol najrýchlejšie Dávid Žigo z Bratislavy (18:34 min.) pred Máriom Košútom z Vavrečky (18:43 min.). Títo dvaja sa spolu držali ešte aj po prvom kole na biku, ale Mário sa potom začal Dávidovi postupne vzďalovať a po dokončení štvrtého kola mal už náskok dvoch minút. V záverečnom bežeckom kole si Mário Košút svoj náskok v pohode postrážil a napokon sa tešil z víťazstva. Dávid napokon dobehol na druhom mieste so stratou 1:53 min. Celkové tretie miesto obsadil Jaroslav Čík (ŠTK Pezinok), ktorý bol ale najlepší vo svojej kategórii "Veteráni 1" (40-49 roční) - druhé miesto v tejto kategórii obsadil náš Marek Voška. Kategóriu Veteráni 2 (50-59 r.) ovládol Igor Otepka z MPK Dolný Kubín pred našim Petrom Sitárikom. Najrýchlejšou ženou bola Alena Drahošová (ŠTK Pezinok), ktorá vyhrala svoju kategóriu "Veteránky 1". V kategórii "Juniorov" (16-19 roční) podal na trati 3-13-3 km najlepší výkon Štefan Evin z Mokroluhu, ktorý zvíťazil s náskokom 2 minút pred našim Robkom Judiakom. Najlepšou juniorkou bola Katarína Zimenová (Maratón klub Rajec), ktorá zdolala svoju oddielovú kolegyňu Zuzanu Kasmanovú. Kategórie "Open" absolvovali rovnakú trať ako juniori a najlepším výkonom sa prezentoval Michal Tuka z Nižnej, ktorý ovládol kategóriu mužov, pred Mariánom Kohútom ktorý bol zároveň najlepším v kategórii Veteránov. Najlepšou ženou bola Eva Karabová z Bratislavy. Najrýchlejšou štafetou boli Ján Kršák a Jana Kršáková. Výsledky (stiahni tu), alebo pozri na stránke www.vysledkovyservis.sk

Bohatú fotogalériu od autora Milana Čierneho si môžete pozrieť na tomto odkaze

Na záver sa chceme v mene nášho klubu poďakovať hlavnému organizátorovi Petrovi Sitárikovy, ktorý spoločne so svojim tímom dobrovoľníkov a učiteľkami miestnej ZŠ opäť dokázali zorganizovať preteky na najvyššej úrovni. Poďakovanie patrí i Slovenskej Triatlonovej Únii za pomoc s organizáciou a sponzorom: Obec Breza, Juraj Hurák, Slavomír Praj, František Švajčík.

Jasenický strmák

 Dňa 16.júna 2019 sa v Oravskej Jasenici konal úvodný ročník cezpoľného behu "Jasenický strmák". Na štart hlavnej trate sa postavilo až 75 pretekárov. Krásne slnečné počasie síce prialo divákom a deťom, ale pre bežcov bolo skôr nepriateľom. Najlepšie sa s náročnými podmienkami dokázal vyrovnať Patrik Rehák z Trstenej, ktorý zvládol 11 km trať s prevýšením cca 250 m v čase 46:08 min., druhý skončil Mário Košút z Vavrečky 48:58 a tretie miesto vybojoval Michal Tuka z Nižnej v čase 50:01 min. Najrýchlejšou ženou bola Jarmila Kakusová zo Zákamenného, ktorá zvládla trať v čase 1:05:25 hod. V kategórii dorasteniek zvíťazila Betka Bucová z Vavrečky. Foto: Peter Sitárik - víťaz kategórii Muži III.

Náš klub reprezentovala štvorica pretekárov. Najlepším výsledkom sa prezentoval Robko Judiak, ktorý skončil s časom 51:41 min. celkovo na výbornom 4.mieste a vo svojej kategórii dorastencov bol druhý - v rovnakej kat. bol Samko Florek desiaty. Peter Sitárik skončil celkovo na 13.mieste, ale vo svojej kategórii "Muži III." bol najrýchlejší - v rovnakej kat. skončil Juraj Maxa na 4.mieste. Najstarším mužským účastníkom bol Stanislav Lofaj 72 rokov a najstaršou ženou Marta Harmatová zo Zuberca 64 rokov. Výsledky Jasenického strmáku nájdete na stránke Oravskej bežeckej ligy. Fotoalbum Natálie Farskej si môžete pozrieť na nasledujúcom odkaze.

Klinský krosový beh

 Dňa 30.júna 2019 sa v obci Klin konali bežecké preteky započítavané do Oravskej bežeckej ligy. Na štart Klinského krosového behu sa postavilo dohromady 120 pretekárov (59 na hlavnej 11 km trati a 61 na 5 km trati. Počasie bolo opäť vhodné skôr na kúpanie ako na behanie, ale s náročnými podimienkami a prevýšením cca 300 m sa dokázali bežci vysporiadať so cťou. Najlepší výkon podal Patrik Rehák z Trstenej, ktorý trať zvládol za 45:03 min. Druhý bol Michal Tuka z Nižnej s časom 49:55 min. Tretie miesto vybojoval Slavomír Praj z Vavrečky časom 51:35 min. Náš Marek Voška skončil celkovo štvrtý, ale vo svojej kategórii Muži II obsadil 2.miesto. Spomedzi žien bola najrýchlejšia Jarmila Kakusová zo Zákamenného časom 1:06:04 hod. pred Lenkou Stopjakovou z Or. Veselého a Annou Chorvátovou z Tvrdošína. Najrýchlejšou Juniorkou bola Alžbeta Bucová z Vavrečky a naj Juniorom bol Peter Vonšák. Na kratšej 5 km trati zvíťazil Peter Porubský pred Antonom Hudákom a Martinom Bucom ml. Výsledky si môžete pozrieť na oficiálnej stránke Oravskej bežeckej ligy . Foto: najlepšia trojica v kategórii Muži II. - zľava Marek Voška, Slavo Praj, Martin Buc - autor TT Vavrečka.

 

II. kolo Viessmann pohára v letnom biatlone

 V dňoch 29.-30.júna 2019 sa v Revúcej konalo II.kolo VP v letnom biatlone pre všetky kategórie. Náš klub nemal tentokrát medzi pretekármi žiadne zastúpenie. Ale dobré meno Oravskému regiónu stále robia sestry Remeňové vo farbách ŠK Železiarne Podbrezová. V sobotných rýchlostných pretekoch predviedli na 3 km trati spomedzi všetkých junioriek a žien najlepšie výkony. O víťazstve v ich kategórii junioriek tak rozhodovala streľba v ktorej Zuzana minula iba 3 terče (1,2) a tak zdoalala Máriu so streľbou (3,2) o 25 sekúnd. Výsledky sobota (stiahni tu).

V nedeľných vytrvalostných pretekoch na 6 kilometrovej trati sa prejavila ich bežecká dominancia, keď obe ešte len 18 ročné juniorky dokázali poraziť aj pretekárky z kategórie žien. Z víťazstva sa tešila opäť Zuzana, ktorá na strelnici minula o jeden terč menej ako Mária a tak ju napokon zdolala veľmi tesne o 1,8 sekundy. Výsledky nedeľa (stiahni tu). Foto: sestry Zuzana a Mária Remeňové - autor ŠK Železiarne Podbrezová).

 

Žaškovský minimaratón

 Dňa 7.júla 2019 sa v Žaškove konal už 48. ročník Žaškovského minimaratónu. Na štart sa dohromady postavilo 242 pretekárov vo všetkých kategóriách. Náš klub reprezentovala trojica pretekárov. Na trati 7,5 km podal najlepší výkon spomedzi všetkých súťažiacich náš Róbert Judiak v čase 28:01 min a Samuel Florek skončil celkovo tretí s časom 31:15 min.Vo svojej kategórii dorastencov obsadili prvé a druhé miesto. Na hlavnej trati s dĺžkou 10,5 km si Marek Voška v silnej konkurencii vybojoval celkové 15 miesto, ale vo svojej kategórii 40-49 roč. mužov skončil štvrtý.(spomedzi Slovákov bol však druhý). Výsledky (stiahni tu). Foto: najlepšia trojica v kategórii 16-17 ročných dorastencov - 1.miesto Róbert Judiak, 2.miesto Samuel Florek

 

 

 

 

Hrabovský cross triatlon

Dňa 28.júla 2019 sa konal 2.ročník Hrabovského cross triatlonu. Na štart sa v hlavných kategóriách postavilo 67 súťažiacich a náš klub reprezentovala štvorica pretekárov. V kategórii muži 50-59 rokov podal najlepší výkon náš Juraj Maxa, ktorý mal síce slabšiu plaveckú časť, ale všetko dobehol na biku a behu a napokon sa tešil z víťazstva. V kategórii muži 40-49 rokov obsadil Marek Voška pekné 5.miesto, keď ho o lepší výsledok pripravil slabší výkon na plaveckej časti. V kategórii žien do 34 rokov obsadila Michaela Maxová 4.miesto. Robko Judiak si chcel vyskúšať triatlonové preteky, ale nedokončil plaveckú časť a bol diskvalifikovaný. Výsledky (stiahni tu)

Cross Duatlon Malinô Brdo

 Dňa 3.augusta 2019 sa na Malinom Brde pri Ružomberku konali preteky v kros duatlone. Cyklistická trať mala dĺžku 4,5 km a prevýšenie 375 m. Bežecká trať bola dlhá 4,6 km s prevýšením 102 metrov. Na štart sa postavilo až 122 pretekárov a náš klub reprezentovala trojica pretekárov. Najlepším výkonom z našich sa prezentoval ešte len 15 ročný Robko Judiak, ktorý bol po biku na krásnom druhom mieste, ale po behu klesol o dve priečky a napokon obsadil spomedzi všetkých pretekárov síce nepopulárne ale zároveň výborné 4.miesto. Vo svojej kategórii juniorov bol jasne najlepší. V kategórii veteránov V1 si veľmi dobre počínal aj Marek Voška ktorý skončil celkovo na 7.mieste, ale vo svojej kategórii obsadil krásne 3.miesto. Samko Florek sa po biku pohyboval v prvej polovici, ale pri behu si vyvrtol členok a s veľkým sebazaprením napokon preteky dokončil na 89.mieste. Výsledky nájdete na stránke vysledkovyservis.sk Foto: trojica našich pretekárov z ľava: Marek Voška, Samko Florek a Robko Judiak - autor KB Breza

 

Bežecké preteky Orava a Liptov - LETO 2019

Naši športovci sa aj počas letnej sezóny zúčastňovali rôznych bežeckých súťaží v regióne Oravy a Liptova. Skvelými výsledkami sa prezentuje čoskoro 16-ročný Róbert Judiak. Svojimi výkonmi bezproblémov konkuruje aj dospelým.

 Dňa 8. septembra 2019 sa v Zubrohlave zúčastnili naši pretekári Behu Zubrohlavským chotárom - Memoriál Peťa Stoklasu. Na 11 km trati štartovalo dohromady 110 pretekárov a najlepším výkonom sa prezentoval Martin Rusina z Námestova v čase 41:26 min., druhý bol Mário Košút z TT Vavrečka 43:58 min., tretí skončil Michal Tuka z Roháče s.r.o. 44:39 min. Najrýchlejšou ženou bola Mirka Babinská z BK D.Kubín časom 52:59 min., pred Jarkou Kakusovou zo Zákamenného 56:09 min. Najlepším juniorom bol náš Róbert Judiak s časom 45:28 min., pred Matejom Chorvátom 50:27 min. V kategórii mužov nad 40 rokov zvíťazil Slavo Praj z TT Vavrečka 47:01 min. pred našim Marekom Voškom 47:14 min. a tretí bol Martin Buc z TT Vavrečka 48:04 min. Kratšiu 5 km trať absolvovalo až 150 pretekárov a najrýchlejšie ju prebehol Ľubomír Záhumenský z Námestova 20:13 min., druhý bol Štefan Piták z Námestova 21:03 min., a tretí skončil David Matis z Námestova 22:22 min. Robko spomedzi 110 štartujúcich na trati 11 km obsadil celkové 4.miesto a svoju kategóriu Juniorov s prehľadom vyhral. V rovnakej kategórii obsadil náš Samuel Florek 3.miesto. V kategórii Muži 40 a viac rokov sa okrem Mareka Vošku (2.miesto) predstavil aj Juraj Maxa, ktorý napokon skončil na 6.mieste. Výsledky Zubrohlava (stiahni tu) Foto: Výklad trate chvíľu pred štartom (autor: F.Smržík)

 Dňa 31.augusta 2019 sa v obci Hruštín konali preteky Beh na Zábavu (na Točňu a späť). Na štart hlavnej trati dlhej 12 km s prevýšením 200 m sa postavilo 41 pretekárov. Trať najrýchlejšie zvládol zabehnúť Martin Rusina z Námestova, pred Michalom Strežom z Dolného Kubína. Medzi ženami bola najrýchlejšia Miroslava Babinská z Dolného Kubína pred Jarmilou Kakusovou zo Zákamenného. Najlepším z našich pretekárov bol Marek Voška, ktorý obsadil celkové 3.miesto, ale svoju kategóriu Muži 2 vyhral. V kategórii Muži 3 obsadil Juraj Maxa tretie miesto. Krátku 5 km trať najrýchlejšie zvládol náš Róbert Judiak a 3.miesto vybojoval Samuel Florek. Výsledky Hruštín (stiahni tu). Foto: účastníci pretekov Beh na Zábavu v Hruštíne (autor Ľubo Záhora)

V sobotu 24.augusta absolvovali naši pretekári až dva preteky v jeden deň. Do obeda si "vybehli" veľmi náročné preteky Vertikal Ploská, kde museli na 5,2 km trati zvládnuť až 825 metrové prevýšenie. Výborným výkonom sa opäť prezentoval Robko Judiak, ktorý skončil celkovo na 6.mieste a svoju kategóriu juniorov s prehľadom vyhral. Marek Voška v kat. 40-49 ročných mužov podal veľmi dobrý výkon a skončil na peknom 4.mieste. Výsledky (stiahni tu). Vo večerných hodinách sa zúčastnili aj nočného behu - ALUKO Night Run v Oravskej Lesnej. Na štart 6 km trate sa postavilo viac ako 800 pretekárov a Robko opäť patril k najlepším bežcom v celkovom poradí, keď obsadil 4.miesto a svoju kategóriu juniorov do 20 rokov s prehľadom vyhral. Marek Voška v kategórii muži nad 40 rokov obsadil pekné 2.miesto. Samuel Florek v kategórii žiakov do 15 rokov obsadil 2.miesto. Celkové výsledky (stiahni tu) - výsledky podľa kategórií (stiahni tu).

Dňa 17.8.2019 absolvoval duatlonové preteky o cenu Žiarskej chaty. Na trati (bike 10,7 km prevýšenie 580 m a beh 3,5 km s prevýšením 765 m) skončil spomedzi všetkých pretekárov na výbornom 4.mieste. Svoju kategóriu juniorov vyhral s viac ako 9 minútovým náskokom - v rovnakej kategórii obsadil ďalší náš pretekár Samuel Florek 5.miesto. V rovnakých pretekoch sa predstavil aj Marek Voška, ktorý v kat. muži do 50 rokov obsadil 6.miesto. Výsledky (stiahni tu).

Letné sústredenie v Novom Meste na Morave

 V dňoch 25.-30 augusta 2019 sa Sebastián Belicaj zúčastnil letného sústredenia v Novom Meste na Morave. Spoločne so športovcami ŠKP Martin absolvovali náročný tréningový proces pod odborným dohľadom R. Cienika. Veríme, že nabehané a najzdené kilometre prinesú aj želané výsledky v tejto letnej a nadchádzajúcej zimnej sezóne. Foto: Sebastián Belicaj spolu s tímom ŠKP Martin (autor R.Belicaj).

 

 

 

III. kolo Viessmann pohára a I.časť M-SR v Predajnej

 V dňoch 7.-8.septembra 2019 pokračovala v Predajnej letná biatlonová sezóna ďalším kolom Viessmann pohára. V sobotu sa súťažilo v rýchlostných pretekoch. Náš Sebastián Belicaj v kategórii 14-15 ročných žiakov po troch chybách na strelnici obsadil 12.miesto. Z našich odchovancov sa v kategórii 17-19 ročných dorastencov Benjamín Belicaj (ŠKP B.Bystrica) umiestnil na 12. mieste a kategóriu 20-22 roč. junioriek s prehľadom vyhrala Mária Remeňová (ŠK Žel. Podbrezová). Výsledky sobota (stiahni tu).

V nedeľu 8.septembra bola na programe I.časť Majstrovstiev Slovenska v letnom biatlone. Súťažilo sa v pretekoch s hromadným štartom. Náš Sebastián Belicaj minul na strelnici tri terče a napokon obsadil konečné 14.miesto. Jeho brat Benjamín minul až 11 terčov, ale vďaka výbornému behu to dotiahol na konečné 8.miesto. Juniorský titul Majsterky Slovenska si po výbornom výkone vybojovala Mária Remeňová. Výsledky nedeľa (stiahni tu). Foto: Mária Remeňová - Majsterka Slovenska v pretekoch s hromadným štartom (autor ŽP Podbrezová)

 

II. časť Majstrovstiev Slovenska v letnom biatlone

 V dňoch 14.-15. septembra 2019 sa vo Vyhniach uskutočnia záverečné preteky letnej sezóny. II. časť Majstrovstiev SR má na programe sobotné rýchlostné preteky a nedeľné vytrvalostné preteky. Sobotný program začali kategórie dorastu a dospelých, kde náš klub už nemá svojich vlastných pretekárov. Dobré meno nám však stále robia naši odchovanci. Dve madaily získali v kategórii junioriek sestry Remeňové, keď obe spravili na strelnici po dve chyby a nakoniec obsadili - Majka 2.miesto a Zuzka 3.miesto. V kategórii 17-19 roč. dorastencov obsadil Benjamín Belicaj so streľbou (2,1) 9.miesto a v rovnakej kategórii dorasteniek skončila Anežka Smarkoňová na 14.mieste a jej sestra Eliška na 19.mieste. V poobedňajších pretekoch žiakov sa predstavil iba Sebastián Belicaj (14-15 roč.žiaci), ktorý na strelnici minul až 5 terčov (1,4) a napokon skončil na 14.mieste. Výsledky sobota (stiahni tu). Foto: Benjamín Belicaj - Majster Slovenska vo vytrvalostných pretekoch (autor R. Belicaj)

 

 V nedeľných vytrvalostných pretekoch sa nášmu Sebastiánovi Belicajovi opäť trochu nedarilo na strelnici, keď minul tri terče a napokon skončil na 12.mieste. Viac radosti však zažil v kategórii 17-19 roč. dorastencov jeho brat Benjamín Belicaj (ŠKP B.Bystrica), ktorý aj napriek 5 netrafeným terčom (3,1,1,0), ale vďaka výbornému behu dokázal vybojovať svoj prvý titul Majstra Slovenska. Rovnako skvele si počínala v kategórii 20-22 roč. junioriek Majka Remeňová (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorá spravila na strelnici iba 4 chyby a s prehľadom získala už svoj druhý tohtoročný titul Majsterky Slovenska. V rovnakej kategórii obsadila jej sestra Zuzka Remeňová pekné 3.miesto. V kategórii 17-19 roč. dorasteniek obsadila Anežka Smarkoňová 7.miesto a jej sestra Eliška skončila na 15. mieste. Výsledky nedeľa (stiahni tu). Foto: najlepšie jnuiorky z vytrvalostných pretekov - Mária Remeňová 1.miesto a Zuzana Remeňová 3.miesto (autor: ŽP Šport Podbrezová)

Beh do vrchu Štibel

 Dňa 21. septembra 2019 sa v obci Zákamenné uskutočnil cezpoľný beh do vrchu Štibel. Trať merala cca 5400 metrov s celkovým prevýšením 462 metrov. Štart pretekov bol na futbalovom ihrisku 705 m.n.m a cieľ na vrchu Štibel 1167 m.n.m. Najlepšie sa s náročnou traťou vysporiadal Martin Rusina z Námestova za 26:31 min. Druhý Michal Strežo z BK D.Kubín mal čas 29:39 min a tretí Slavo Praj z TT Vavrečka 29:46 min. Kategóriu žien ovládla Mirka Babinská z BK D.Kubín časom 36:06 min. pred Dorotou Gajdošovou z D.Kubína 38:51 min. a Lenkou Stopjakovou z klubu Adidas runners Or. Veselé 41:35 min. Najrýchlejším juniorom sa stal náš odchovanec Benjamín Belicaj s časom 32:50 min. a naj juniorkou bola Betka Bucová z TT Vavrečka s časom 41:26 min. Z našich pretekárov získali pódiové umiestnenia ešte Marek Voška (Muži 2) 2.miesto, Juraj Maxa (Muži 3) 2.miesto. Foto: trojica najlepších v kat. Muži 2 z ľava: Marek Voška, Slavo Praj, Martin Buc (autor J.Láclavík)

Žiaci bežali skrátenú 2,6 km trať s prevýšením 250 metrov. Najrýchlejším v cieli bol Jaroslav Juriga z Brezy pred Tomášom Letkom z P.Bystrice a našim Sebastiánom Belicajom. Najmladším účastníkom bol ešte len 4-ročný Simon Šimko z Párnice, ktorý za doprovodu rodičov zvládol sám odbehnúť celú žiacku trať. Po skončení bežeckej časti sa ešte 12 pretekárov vydalo rovnakú trať zdolať aj na bicykli. Veľmi dobre si počínal náš Peter Sitárik, ktorý počas celej trate bojoval o víťazstvo, ale v závere mu ubudli sily a napokon obsadil konečné 2.miesto. Výsledky bežeckej časti (stiahni tu).

Beh cez 4 chotáre

 Dňa 13. októbra 2019 sa uskutočnilo záverečné kolo Oravskej bežeckej ligy Behom cez 4 chotáre. Štart pretekov bol v Sihelnom a pokračoval cez Rabčiansky chotár až do Oravského Veselého a späť do Sihelného. Odtiaľ pokračovali do Oravskej Polhory a späť s cieľom v Sihelnom na futbalovom ihrisku. Na štart sa dohromady postavilo 127 súťažiacich. Dlhú trať (cca 14 km) najrýchlejšie zvládol Martin Rusina z Námestova za 1:06:33 hod., pred Michalom Tukom z Nižnej 1:07:11 hod. a našim juniorom Robkom Judiakom 1:08:59 hod. Najrýchlejšou ženou bola líderka OBL-ky Mirka Babinská za 1:21:06 hod. pred Jarkou Kakusovou zo Zákamenného a Lenkou Stopjakovou z Oravského Veselého. Medzi juniormi podali najlepšie výkony náš Róbert Judiak a Alžbeta Bucová z TT Vavrečka. Krátku trať (cca 4,6 km) spomedzi mužov najrýchlejšie zabehol Filip Revaj z Rabče a medzi ženami bola najrýchlejšia naša Michaela Maxová. Ďalšie pódiové umiestnenia pre nášk klub získali: 3.miesto Marek Voška (Muži II.), 2.miesto Juraj Maxa (Muži III.), 2.miesto Juraj Maxa ml. - krátka trať Muži I. Výsledky (stiahni tu)

Konečné rebríčky SZB po sezóne LETO 2019

15.októbra 2019 - Slovenský biatlonový zväz zverejnil konečné rebríčky po letnej sezóne 2019. Túto sezónu Nás reprezentoval iba Sebastián Belicaj, ktorý pre dlhotrvajúce zdravotné problémy a následný tréningový výpadok skončil v kategórii 14-15 ročných žiakov na 12.mieste. Z našich odchovancov sa najviac darilo sestrám Remeňovým (aktuálne vo farbách ŽP Šport Podbrezová), keď v kategórii 20-22 roč. junioriek Mária získala dva tituly Majsterky SR a v konečnom rebríčku si vybojovala 1.miesto. Zuzanu po výbornom vstupe do sezóny v jej závere postihli zdravotné problémy a to ju so stratou 5 bodov odsunulo na 2.miesto. V kategórii 17-19 roč. dorastencov sa Benjamín Belicaj po prestupe do ŠKP B.Bystrica síce pomalšie rozbiehal, ale na záver sezóny svoje výkony stupňoval a dokázal si vybojovať aj titul Majstra SR vo vytrvalostných pretekoch. V konečnom rebríčku vďaka neúčasti na jednom kvalifikačnom kole VP tak obsadil 8.miesto. Anežka Smarkoňová v kat. 17-19 roč. dorasteniek obsadila 12.miesto a jej sestra Eliška v rovnakej kategórii skončila na 19.mieste. Konečné rebríčky (stiahni tu)

Vyhodnotenie Oravskej bežeckej ligy

 Dňa 20. októbra 2019 Náš klub v spolupráci s učiteľkami miestnej ZŠ a MŠ Breza zorganizoval vyhodnotenie 1.ročníka Oravskej bežeckej ligy. Za týmto novým projektom stoja organizátori Hornooravských behov a aktívny bežci KB Breza a TT Vavrečka. Od 28. apríla do 13. októbra 2019 sa uskutočnilo 9 pretekov v týchto obciach: Lokca, Rabča, Námestovo, Oravská Jasenica, Klin, Hruštín, Zubrohlava, Zákamenné a 4 chotáre (Sihelné, Oravská Polhora, Oravské Veselé, Rabča). Vďaka veľkej snahe organizátorov jednotlivých behov sa podarilo dohromady prilákať až 570 bežcov. Foto: účastníci Záverečného behu a vyhodnotenia OBL-ky - autor Milan Čierny

Záverečnému vyhodnoteniu predchádzal nesúťažný rozlúčkový beh. Nenáročnú trať a vyhodnotenie výsledkov pripravil Peter Sitárik. Väčšina bežcov si trať odbehla v tréningovom tempe. Aj napriek tomu, že výsledky neboli tento krát až také dôležité pridávame ich kvôli motivácii do ďalších behov:

  • Žiaci do 10 rokov: 1., Jakub Hnojčík, 2., Janko Buc, 3., Imrich Škombár
  • Žiačky do 10 rokov: 1., Alicka Revajová, 2., Simonka Paľová, 3., Nelka Janíková
  • Žiaci 11-14 rokov: 1., Sebastián Belicaj, 2., Tomáš Hurák, 3., Adam Revaj
  • Žiačky 11-14 rokov: 1., Kamila Pienčáková, 2., Zuzana Gereková, 3., Nelka Špitálová
  • Dorastenci 15-18 r.: 1., Benjamín Belicaj, 2., Róbert Judiak, 3., Martin Buc
  • Dorastenky 15-18 r.: 1., Alžbeta Bucová, 2., Žaneta Mazuráková
  • Muži I. 19-39 r.: 1., Peter Vonšák, 2., Michal Smolár, 3., Dávid Matis
  • Ženy I. 19-39 r.: 1., Jarmila Kakusová, 2., Lenka Stopjaková, 3., Miroslava Babinská
  • Muži II. 40 r. a viac: 1., Roman Petrikovič, 2., Martin Buc, 3., Slavomír Praj
  • Ženy II. 40 r. a viac: 1., Anna Chorvátová, 2., Ľubomíra Maxová, 3., Marcela Tropeková

 Po vyhodnotení nesúťažného behu, kde mládež dostávala sladkú odmenu a dospelým sa ušlo trochu bubliniek vo fľaši, nasledovalo vyhodnotenie 1.ročníka Oravskej bežeckej ligy. Diplomy a vecné ceny odovzdávali: starosta Or.Polhory Ing. Michal Strnál, starosta Rabče Ing. Július Piták a primátor Námestova Milan Hubík. Na začiatku boli odmenený propagátori a podporovatelia OBL-ky: Martin Náčin, Róbert Brišák, Tomáš Ferenčík, Ľubica Kubasová, Blažena Náčinová, Alenka Beloritová, Marek Voška a Peter Sitárik. Keďže šport nie je len o výkonoch, ale aj o dobrých priateľstvách a následnej ochote pomôcť iným, bola udelená cena Fair-play trojici pretekárov – Vladimír Pánik, Dávid Matis a Vladimír Madleňák, ktorí neváhali počas pretekov v Or. Jasenici a Kline zastať a pomôcť svojim súperom. Víťazom hlavnej mužskej kategóri (22-39 rokov) sa stal Martin Rusina z Námestova a hlavnú ženskú kategóriu ovládla Mirka Babinská z BK Dolný Kubín. Do celkových výsledkov sa zapísali aj naši bežci, keď v kategórii 16-18 ročných dorastencov zvíťazil Róbert Judiak pred ďalším našim pretekárom Samuelom Florekom. V kategórii 40-49 ročných mužov vybojoval Marek Voška 2.miesto a rovnaké umiestnenie získal v kategórii 50-59 ročných mužov Juraj Maxa. Konečné výsledky OBL-ky (stiahni tu). Bohatú fotogalériu od autora Milana Čierneho nájdete na nasledujúcom odkaze. O dobrú náladu sa všetkým zúčastneným počas celého podujatia starala aj živá Ľudová hudba Spoza humna v zložení: husle - Natália Bjeľaková, basa - Ivan Stolárik, akordeón - Radko Papán..

Ešte sa chceme poďakovať všetkým organizátorom jednotlivých pretekov, že majú vášeň pre beh, bez ktorej sa v dnešnej dobe takéto podujatia nedajú organizovať. Zároveň im ďakujeme, že vždy dokážu nájsť vo svojom okolí dostatok dobrovoľníkov, ktorí im bez nároku na odmenu ochotne pomôžu.

Veľké Ďakujem patrí aj všetkým bežcom, ktorí svojou účasťou dávajú zmysel takémuto podujatiu a organizátorom spätnú väzbu, že sa oplatí investovať svoj voľný čas a mnohokrát aj vlastné peniaze do usporiadania bežeckých pretekov. Veríme, že svojim konaním dávajú príklad mladším športovcom a Tí niekedy v budúcnosti budú pokračovať v tom čo sa teraz začalo. Dúfame, že budúci rok sa rozšíri nielen počet pretekov, ale aj počet zúčastnených bežcov.

TRIGALA STÚ 2019 - úspešné zakončenie sezóny Oravských športovcov

 Dňa 30.novembra 2019 sa v Leviciach konalo každoročné vyhodnotenie najlepších pretekárov Slovenskej triatlonovej únie. Reprezentanti nášho klubu opäť bodovali v zimnom triatlone. V celkovom poradí jednotlivcov obsadil náš Peter Sitárik 3.miesto za dvojicou z TT Vavrečka 1. Mário Košút a 2. Slavomír Praj. Spomedzi juniorov bol najlepší náš Róbert Judiak a tretí skončil Juraj Košút z TT Vavrečka. V kategórii "Veteráni 1" zvíťazil Slavomír Praj pred našim Marekom Voškom. V kategórii "Veteráni 2" sa z víťazstva tešil náš Peter Sitárik. Kategóriu družstiev opanovali Hornooravské kluby, ktoré obsadili prvé dve miesta - 1. TT Vavrečka, 2. KB Breza. Okrem úspechov v zimnej sezóne sa z celkového víťazstva v letnom kros duatlone tešil Mário Košút z Vavrečky. Ďalšie cenné kovy v kros duatlone na Oravu doniesli aj pretekári z Dolného Kubína Igor Otepka a Ján Mičík. V akvatlone v celkovom poradí žien dominovala Martina Mesárošová z Dolného Kubína, ktorá vyhrala aj svoju kategóriu dorasteniek. Výsledky za rok 2019 pozri na oficiálnom webe STÚ.

Foto: Úspešný večer pre Oravských pretekárov v zimnom triatlone - Peter Sitárik, Marek Voška a Slavomír Praj