Zimná sezóna 2011


Zima 2011: - túto sezónu sme začali už I. výberovým pretekom talentov Hornej Oravy.

I.  jesenný výberový pretek talentov Hornej Oravy 2010 za podpory a účasti zástupcu Slovenského zväzu biatlonu B. Bystrica generálneho sekretára Martina Vrábela  sa skončil úspešne, keď na štartovné čiary postupne v rôznych kategóriách nastúpilo 40 žiakov zo šiestich základných škôl Námestovského okresu. Medzi najväčšie talenty sa zaradili Michal Naništa, Darinka Kormaňáková, Ladislav Miškovčík, Adela Durčáková, Mário Vnučák a Erika Parišková - všetci zo ZŠ Breza, Pavol Ondriga zo ZŠ Zákamenné a Mária Remeňová zo ZŠ Hruštín, ktorí sa stali víťazmi svojich kategórií a splnili podmienky pre zaradenie do Základne mládeže SZB pri KB Breza. V kategórii talentov sa víťazom stala 5 ročná Emka Kolenová.

Foto:  Účastníci I. výberového preteku talentov z Hornej Oravy v kategórii talentov - 8 roč. a ml. 

Do prípravky ZM boli zaradené sestry Zuzka a Mária Remeňová z Hruštína a Adelka Durčáková z Brezy. Ostatní športovci boli už po prvých spoločných tréningoch z družstva vylúčení pre ich neospravedlnené absencie. Do tréningového procesu sme 3 x týždenne okrem streľby zaraďovali aj techniku klasického a voľného štýlu,  kolieskové korčule, kolieskové lyže, cezpoľný beh a každý tréning aj vytrvalostné a aj výkonnostné súťaže. U športovcov so 100% účasťou na tréningoch sa to aj prejavilo v ich výsledkoch v kvalifikačných kolách a na M- SR v rýchlostných a vytrvalostných pretekoch. 

 I. kolo SP (Slovenského pohára) v behoch na lyžiach naši žiaci absolvovali na Skalke 28.12.2010 s výbornými výsledkami. Postup na M-SR v rýchlostnom preteku klasickou si  víťazstvom vo svojej kategórii zabezpečil  a svoju výbornú formu potvrdil Tomáš Kubas, 4. miestom a II.VT  Nikola Kormaňáková, 5. miestom a II.VT Júlia Baláková, 5.miestom III.VT   Michaela Maxová a  6. miestom III.VT, Juraj Maxa. Po prvý krát sa pretekov zúčastnila aj Adelka Durčáková (2001), ktorá obsadila 10. miesto. a najmladší Michal Sitárik 8.miesto. Klaudia Joštiaková a Patrik Kormaňák  štartovali po prvý  krát v kat. mladších dorastencov.  

 

 

 

I. Zimné sústredenie 2011 sme organizovali od 3. januára  do 10. januára v biatlonovom areáli v Osrblí  pod vedením trénerov Mgr. Antona Matejčíka, Antona Volčeka, Antona Náčina, Mgr. Ľubky Kubasovej, Ľ. Volčeka a Ruženky Michaligovej. Význam sústredenia sa  odzrkadlil už na prvých výsledkoch.  

V I. kole kvalifikácie na M-SR v zimnom biatlone v dňoch 15. a 16. januára v Osrblí naši pretekári dokázali výbornú formu, keď  si účasť na M-SR vo vytrvalostnom preteku a v preteku s hromadným štartom  vybojovali: Júlia Baláková I. VT, Michaela Maxová I.VT, Nikola Kormaňáková II. VT,   Klaudia Joštiaková II.VT, Patrik Kormaňák II.VT,  Juraj Maxa III.VT, a čo je potešujúce, okrem starších pretekárov si postup vybojovali aj nové pretekárky Mária Remeňová II.VT z Hruštína a Laura Joštiaková III.VT. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto:  Naše 3 úspešné pretekárky so št. č. 80 Júlia Baláková, 79 Mária Remeňová a 82 Laura Joštiaková.  

V II. a III. kolo SP 22. januára 2011 opäť na Skalke pri Kremnici a  23.januára v Osrblí  9 pretekárov z nášho klubu opäť dokazovali svoju dobrú formu či v technike ako aj vo výkonnosti a vytrvalosti, keď Tomáš Kubas na v oboch kolách hravo porazil svojho najväčšieho konkurenta Ľ. Gernáta z Levoče a II. aj III. kolo vyhral, Nikolka Kormaňáková si v oboch kolách potvrdila svoju štvrtú pozíciu, Michaela Maxová skončila v II. kole na 5. a v III. kole na 4. mieste, Júlia Baláková obsadila v II. kole 8. miesto a III. kole 6. miesto, Jurko Maxa v oboch kolách 7.miesto a najmladší pretekár Michal Sitárik, ktorý si III. VT tiež zabezpečil postup na M-SR. Patrik Kormaňák nás opäť prekvapil, keď si v kategórii ml. dorastencov vybojoval II. výkonnostnú triedu a bezpečne zakotvil v TOP 10-ke „Slovenských lyžiarov bežcov“. Prekvapila nás aj začiatočníčka Laura Joštiaková, ktorá si v III, kole konečne vybojovala postup na M-SR aj v behoch na lyžiach. Tieto dve kolá vynechala Klaudia Joštiaková. Bola to škoda pre ňu ale aj pre klub.  

 V II. kole kvalifikácie na I. M-SR v zimnom biatlone 29.-30. januára v Osrblí za mrazivého počasia v sobotu 22. januára  sme po prvý krát u niektorých pretekárov použili automatický systém nabíjania s  rotačnými zásobníkmi. Tento experiment sa udial bez riadneho tréningu, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku. Technické problémy  hneď prvý deň spôsobili, že Michaela Maxová a Tomáš Kubas trafili len po 4 terče z 10-tich a na strelnici stratili viac času ako pri manuálnom nabíjaní. Podmienky postupu na M-SR nakoniec ale splnili, keď si Michaela Maxová obsadila s III.VT 11. miesto a Tomáš Kubas  s II.VT 5. miesto. V rýchlostnom a vytrvalostnom preteku boli naši pretekári podľa očakávania úspešní, keď  Michaela Maxová  vo vytrvalostnom preteku obsadila 8. miesto  a získala II.VT, Tomáš Kubas  9. miesto   a II.VT. Júlia Baláková vo vytrvalostnom preteku umiestnila na 5. mieste a v rýchlostnom preteku a  na 4. mieste a získala II.VT, Jurko Maxa 11. a 12. miesto a II.VT, Klaudia Joštiaková 11. a 12.miesto  a III.VT, Nikola Kormaňáková v oboch pretekoch obsadila 12. miesto  a získala, III.VT, Mária Remeňová 9. a 7. miesto a Laura Joštiaková  9. a 11. miesto, obe  si vybojovali III.VT. O postup po prvý krát v zimnom  biatlone bojovali aj  Zuzka Remeňová a Adelka Durčáková.  Pre chorobu sa pretekov nezúčastnil Patrik Kormaňák. 

 

Foto: z ľava Marka Remeňová, Júlia Baláková, Adelka Durčáková, Laura Joštiaková a Zuzka Remeňová.  

Žatva na M- SR v zimnom biatlone 2011 nám priniesla 4 medaile  zásluhou Júlii Baláková dve bronzové a Tomáša Kubasa jedna striebornej, a na  M-SR v bežeckom lyžovaní  2011 4 medaile zásluhou Tomáša Kubasa dve zlaté, Júlii Balákovej bronzová a Nikolky Kormaňákovej tiež bronzová medaila.  

 Prvý titul M-SR v bežeckom lyžovaní 2011 náš klub získal zásluhou Tomáša Kubasa   V I. časti Majstrovstiev Slovenska 6. februára na Štrbskom Plese M-SR sa zúčastnilo len 7 bežcov. Tomáš svoju pozíciu víťaza „Slovenského pohára v behu na lyžiach 2010“  v kategórii mladších žiakov (r. 1999) potvrdil a na 2 km trati s 9 sekundovým náskokom pred druhým Ľ. Gernátom z Levoče vyhral a oprávnene získal titul. 

 

Foto: Tomáš Kubas majster Slovenska v behu na lyžiach v roku 2011 

 

 

Michaela Maxová skončila siedma, Jurko Maxa ôsmy a  Júlia Baláková z II. VT. na 9., Juraj Maxa III.VT, Michaela Maxová III.VT, Nikolka Kormaňáková (1999) a Laura Joštiaková (2000) skončili bez VT na 11. mieste.  Milo nás prekvapil náš nádejný najmladší pretekár Michal Sitárik (r.n.2002), ktorý si po prvý krát na M-SR v behoch na lyžiach vybojoval  III. VT.  Majstrovstiev sa nezúčastnili Patrik Kormaňák a Klaudia Joštiaková,  pretekári, ktorí si  kvalifikáciu vybojovali.

19.februára v Osrblí  v I. kole M-SR v zimnom biatlone vo vytrvalostnom preteku 2011 Tomáš Kubas  s I.VT vybojoval striebornú a  Júlia Baláková s I. VT svoju prvú oficiálnu bronzovú medailu z M- SR. Prekvapila nás aj naša nádejná pretekárka Mária Remeňová z Hruštína, ktorá na svojich prvých Majstrovstvách Slovenska v zimnom biatlone s II. VT skončila na  6. mieste a z II. VT výborné výsledky dosiahli Patrik Kormaňák, Michaela Maxová a Juraj Maxa . S III. VT skončili Laura Joštiaková a Klaudia JoštiakováVo vytrvalostnom preteku bez VT skončila Nikola Kormaňáková.  

 

 

 

20. februára v Osrblí pokračovala biatlonová sezóna v III. kvalifikačnom kole na M.SR v rýchlostných pretekoch. Najlepšie výsledky z klubu dosiahla v kategórii najmladších naša nádejná pretekárka Júlia Baláková z Lokce, keď obsadila 4. miesto a  svojim výborným bežeckým časom si vybojovala I. VT. S II. VT skončila Mária Remeňová  opäť na 6. mieste,  Michaela Maxová na 4. mieste, Tomáš Kubas na 6. mieste. III. VT si vybojovali Laura Joštiaková, Jurko Maxa, Patrik Kormaňák a Klaudia Joštiaková. V rýchlostnom preteku si postup do II. kola M-SR  z zimnom biatlone nevybojovali Nikola Kormaňáková, ktorej nevyšla streľba a Zuzka Remeňová  z Hruštína, ktorá absolvovala svoj prvý kvalifikačný pretek.  

 

Foto s Martinou Halinárovou - zľava: Tomáš Kubas, Michaela Maxová, Michal Sitárik, Pavol Sitárik, Klaudia Joštiaková, Júlia Baláková, Patrik Kormaňák, Nikola Kormaňáková, Mária Remeňová, Juraj Maxa, Laura Joštiaková, Zuzana Remeňová, Anton Volček, Martina Halinárová, Anton Matejčík.  

26. februára 2011 v IV. kole SP v behoch na lyžiach na Kojšovskej holi  pri Košiciach si  Júlia Baláková vybojovala  II. VT, keď skončila na 5. mieste  a Maria  Remeňová v tej istej kategórii si konečne aj v behoch na lyžiach vybojovala postup na II. M-SR. 

 

Foto z ľava: Júlia Baláková a Mária Remeňová tesne pred štartom.  

 

 

 

 

 

V  II. kole M-.SR v behoch na lyžiach sa 5. marca Skalke Tomáš Kubas získal druhý titul M-SR. Majstrovských pretekov sa zúčastnila aj Nikolka Kormaňáková, ktorá s III.VT skončila na 6. mieste a  Michal Sitárik  bez VT na 8. mieste. V Ten istý deň sa ostatní pretekári zúčastnili II. kola M-SR v zimnom biatlone v Osrblí, kde Michala Maxová skončila na 4.mieste, Tomáš, ktorý absolvoval druhý pretek na peknom 5.mieste, Jurko Maxa v tej istej kategórii skončil na 13.mieste, Patrik Kormaňák 11.miesto a Mária Remeňová opäť s II. VT  na 6.mieste a Laura Joštiaková na 8.mieste. 

 6. marca v  II. kole M-.SR v zimnom biatlone  v Osrblí v preteku s hromadným štartom nás  druhou bronzovou medailou potešila naša druhá tohtoročná medailistka Júlia Baláková, keď s I. VT skončila na krásnom 3. mieste. Tomáš Kubas skončil na 4.mieste a na siedmych miestach vo svojich kategóriách skončili Michaela Maxová, Jurko Maxa po zlej streľbe, Patrik Kormaňák a je zaujímavé, že aj  Mária Remeňová skončila na  7. mieste. Laura Joštiaková si vybojovala 9. miesto.  

 

 

 

 

 Na záver sezóny bronzové medaily pre Júliu Balákovú a Nikolu Kormaňákovú a strieborná pre Tomáša Kubasa (Bežecké lyžovanie - Skalka) - V sobotu 12.marca sa na Skalke pri Kremnici uskutočnila III. časť Majstrovstiev Slovenska v behu na lyžiach. Záverečných pretekov sezóny sa zúčastnilo 9 detí z nášho klubu a opäť sme zásluhou Tomáša Kubasa vybojovali medailu. V pretekoch s hromadným štartom Tomáš aj napriek celotýždňovému tréningovému výpadku pre zranenie nohy už od začiatku udával tempo ale v záverečných metroch ho predstihol Vilo Kostelník z Levoče. Pekným výsledkom potešila Júlia Baláková z Lokce ktorá skončila na 7.mieste a  Nikola Kormaňáková na 6.mieste . Michal Sitárik skončil na peknom11.mieste. V kategórii najmladších žiačok Adelka Durčáková skončila na 15.mieste, Mária Remeňová na 20.mieste a jej sestra Zuzka Remeňová (obe z Hruštína) na 21.mieste. Jurko Maxa obsadil 9. a jeho sestra Michaela Maxová (obaja z Rabče) 5.miesto.  Majstrovstvá Slovenska pokračovali v nedeľu 13. marca šprintmi dvojíc, kde pre náš klub opäť zasvietilo slnko, keď si dvojica našich pretekárok Julinka Baláková a Nikolka Kormaňáková v tvrdej konkurencii dokázala vybojovať III. miesto a z M-SR si obe naše  nádejné pretekárky domov priniesli bronzové medaily.  V záverečných M-SR 2011 nás nesklamala ani Miška Maxová z Rabče, ktorá v dvojici s Natálkou Víťazovou z Kremnice v kategórii starších žiačok obsadili tvrdo vybojované III. miesto (keďže dvojica nebola z jedného klubu, umiestnenie bolo neoficiálne)